2014. július 2., szerda

Ahol nincs harmónia - a mai világ családképei

„Míg visszatekintve nagyanyáink arról mesélnek, hogy a családjuk milyen hatalmas volt, a szülők és a nagyszülők mellett együtt éltek még a dédivel is, ez mára már szinte hihetetlennek hangzik. Teljesen átalakultak a családmodellek. A szűk családi kör terjedt el leginkább, ahol csupán a szülők és a gyerekek élnek egy háztartásban.


A hagyományos, nagycsaládos modell eltűnőben van. Találunk még ugyan olyan háztartásokat, ahol a nagyszülők együtt élnek a családdal, segítenek a gyerekek nevelésében, vagy azért laknak velük, mert nincs hova menniük” – írja T.T. tanulmányában. Majd eképpen folytatja: „A legtöbb esetben viszont a nukleáris család modellje található meg, amiben az anya, az apa és a gyerek vagy gyerekek élnek együtt. Emellett egyre gyakoribb, hogy egy szülő neveli a gyermeket, ez az úgynevezett csonkacsalád modell, ahol a másik szülő valamilyen oknál fogva már nem része a családnak. Legyen bármelyik modell, az kétségtelen, hogy minden egyes változat eltérően befolyásolja a gyerek személyiségének fejlődését. A férfi és a női szerep egyaránt fontos a gyerek életében és fejlődésében, viszont mára néha már azt sem lehet pontosan eldönteni, ki viseli a nadrágot, és kinek a kezében van a fakanál. A gyerek fejlődésének legfontosabb közegében, a családban szükség van mind a két félre, hogy a gyerek a megfelelő férfi és női modelleket tudja követni. Általában nem okoz gondot, ha családon kívül vagy csonka családban nő fel a gyerek, de előfordulhat, hogy személyisége valamilyen módon torzul, ha nem tudja a család biztosítani a férfi vagy a megfelelő női modell pótlását”. Többféle családmodell van ma jelen, átfedésekkel is sokszor találkozhatunk. Íme pár alapmodell, melyek a legjobban elterjedtek:
Apaközpontú modell
Itt a klasszikus, „apa hordja a nadrágot” elv érvényesül. Az anya megtesz mindent, amit férje kér esetleg követel, hisz a ház urának a szava szent és sérthetetlen. Az idejét a TV előtt töltő apa csak ritkán foglalkozik a gyerek problémáival, az anya látja el annak minden igényét.
Anyakirálynő
Itt az anya veszi át a főszerepet, irányítja az egész család életét. Nélküle az élet rövid idő alatt megállna, leleményességére minden téren szükség van. Az apa ráhagyóan enged neki mindent, és feltétel nélkül elfogadja a tanácsait. A gyerek pedig tőle vár megoldást minden egyes problémájára.


Veszekedők
A szülők szinte krónikus egyetértéshiányban szenvednek, és úgy próbálják saját akaratukat érvényesíteni, hogy túlüvöltik a másikat. Nem figyelnek egymásra, és a kommunikáció nem működik megfelelőképpen közöttük. A gyerek sem tudja, kinek a pártjára álljon, ezért személyisége megsínyli a veszekedő szülők érzéketlenségét.
Toporgó modell
Itt a két fél teljesen egyenlőnek tekinti magát, de egyikük sem eléggé határozott, hogy elképzeléseit véghez is vigye. Mindig várnak egymásra, és ezalatt mondhatni, elmegy a vonat előttük, nem sikerül megoldani a problémájukat. A gyermek ilyenkor a határozatlanságot tanulja meg, emiatt a valós élethelyzeteknek is nehezen tud majd megfelelni.


Csonkacsalád
Az egyik szülő elhagyja családját, vagy valamiféle tragédia miatt nem tud velük élni. Ebben az esetben egy főnek kell két szerepet eljátszania, így az anya megszűnik csupán anyának lenni, illetve az apának is át kell vennie az anya szerepeit. Lényeg, hogy a gyermek lásson férfi és női példát akkor is, ha már nem része az egyik szülő a családnak. Legyen ez egy keresztapa vagy egy nagyon jó barát, lényeg, hogy legyen kitől elsajátítani azokat a tulajdonságokat, amelyek biztosítják a megfelelő személyiségfejlődését.

Egyetlen kedvenc
Általában ahol egy gyermek van, ott a szülők neki áldoznak fel mindent. Ő kerül a középpontba, minden érte van, emiatt kerül veszélybe a személyiségfejlődés helyes útja. Lehet túlzott elkényeztetés, vagy túl sok elvárás az ok, a személyisége a helyestől más irányba fog alakulni.

Anyósvezető
Itt mindig az anyós mondja ki az utolsó szót. Mindenbe beleszólása van, ő mozgatja a szálakat a családban. Általában ő segít autót vagy lakást venni a párnak, így azt hiszi, joga van beleszólnia mindenbe. Szerinte nem a kettő, hanem a három a legmegfelelőbb szám egy párkapcsolatban. Arra viszont nem gondol, hogy a két fél közötti harmónia ezáltal könnyedén felborulhat.

Dr. Madarasi Pál összeállítása