2012. szeptember 17., hétfő

KERÜLD A PSZICHOPATÁT!

Az amerikai pszichiáter Robert D. Hare által kidolgozott Psychopathy Checklist-Revised (PCL-R) a leghasználtabb diagnosztikai eszköz a pszichopátia (szaknyelven "disszociális személyiségzavar") megállapítására. Ez az értékelő skála lényegében a következő 14 pszichológiai/viselkedési pontból áll:
1. Felületesség. Rábeszélőképesség. Felületes báj.
2. Felsőbbrendűségi érzés.
3. Gyakori hazudozás. Fortélyosság. Ravaszság. Manipuláció.
4. Megbánás- és bűntudat hiány.
5. Sekélyes (rövid és öncélú) érzelmek.
6. Érzéketlenség. Empátia hiány.
7. Felelőtlenség, felelősségvállalás hiány. Rendszeresen másokat okol, ha valami nem sikerül neki.
8. Ingerekre való igény. Lobbanékonyság. Nem tűri a frusztrációt. Hajlam az unalomra.
9. Élősködő életvitel.
10. Gyenge viselkedési gátlás.
11. Reális hosszú távú életcélok hiánya.
12. Lobbanékonyság.
13. Fiatalkori bűnözés. Korai viselkedési problémák.
14. Szabálytalan, válogatás nélküli szexuális élet. Számos és rövid házastársi kapcsolatok.

Ha olyan férfivel vagy (sokkal ritkábban) nővel találkozol akiben felismered e jellemzőket, kerüld el őt nagy ívben. Soha ne bízd rá az életedet, ne házasodj össze vele, ne bízd rá a pénzedet... és persze ne szavazz rá.

A szakértők szerint, a nyugati világ lakosság legalább 2-3 százaléka pszichopata és ennek a túlnyomó része férfi. A pszichopata IQ-ja gyakran átlag feletti, de lehet átlag alatti is. Szerencsére, viszonylag ritkán gyilkolnak, különösen ha magas IQ-val rendelkeznek, de gyakran olyan személyiségvonások is jellemzik őket, mint a szadizmus, mazochizmus, paranoia, homosexualitás, pedofília vagy más szexuális perverzitások. Állitólag, különösen fertőzöttek a politikai, jogi, orvosi, rendvédelmi és katonai szakmák, valamint a nagy vállalatok -különösen bankok és egyéb pénzintézetek- vezető körei. A pszichopaták különösen kedvelik a kariereket, amelyek jelentős személyes hatalommal járnak és mivel ravaszok és manipulatívek, gyakran be is férkőznek ilyen hatalmi pozíciókba. Ráadásul, általában ösztönösen felismerik egymást és "létráznak" egymásnak, hogy minél kevesebb nem-pszichopata kerüljön körülöttük hatalmi pozícióba, aki esetleg felismerheti igazi jellemüket és önvédelemből igyekezne lerázni őket a hatalmi létráról.

Szóval, ismerd fel a pszichopatát mielőtt a célkeresztjébe kerülnél.