2012. március 6., kedd

Steiner Kristóf: Eltitkolt leszbikus kapcsolatok a történelemben (18+)

Lindsay Lohan és exbarátnője, Samantha Ronson éveken át tagadták szerelmüket az amerikai sajtónak. Ám akadnak olyan leszbikus nők is Hollywoodban, akik nyíltan vállalják szerelmüket, mint például Ellen DeGeneres talkshow-házigazda és felesége, a gyönyörű színésznő Portia de Rossi. A Life.hu összeállításából kiderül, kik azok a hölgyek, akiknek bár mindannyian tudjuk a nevét, igazán közelről csak a barátnőik ismerhették őket.
Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt tizenkét éven át volt az Egyesült Államok first lady-je, de a leszbikus-történelemben legalább olyan fontos helye van, mint az újvilág történelmében. Az elnök felesége akkor találkozott Lorena Hickokkal, a leszbikus újságírónővel, amikor a legnagyobb szüksége volt rá: felfedezte, hogy férje és annak titkárnője régóta szeretők. A megcsalt asszony egy nő ölén talált menedéket, és ahogy a hűtlen férj, ő is hosszú és szenvedélyes szerelmes leveleket kanyarintott kedvesének. Személyes levelezéseik, melyek évtizedekkel később nyilvánosságra kerültek, máig borzolják a kedélyeket Amerikában, és sok történelemtanár magyarázkodik a "túl sokat kérdező" gyerekek felvetése kapcsán: a "kedvesem, szeretnélek a karjaimban tartani, és érezni a szorításod a derekam körül" egyszerű baráti gesztus. A Roosevelt család által kiadott hivatalos életrajzban a viszonyt "romantikus barátságnak" minősítették.
AFP


Virginia Woolf
Az Órák című filmben Nicole Kidman alakította az experimentalista irodalom istennőjét. A mozi - és könyv, amely a filmet ihletett - három asszony életét mutatja be három különböző korban, és számtalan utalást tartalmaz a nő és nő között kibontakozó szerelemre. Mi több, a modernkori Mrs. Dalloway-t alakító Meryl Streep leszbikus asszonyt játszik a történetben. Woolf így írt két nő véd- és dacszövetségéről: "Micsoda élvezet barátnőre lelni: oly titkos, oly személyes viszony ez egy férfi közelségéhez képest." Orlando című regényét pedig - amelyben a főhős férfiú egy napon egyszeriben csak nővé változik - sokan szerelmes vallomásnak tartják. Leonard Woolf később közzétette az írónő naplójának részleteit, melyek azonnal választ adtak a találgatásokra. Virginia szenvedélyesen szerelmes volt Vita-Sackville Westbe, a brit költőnőbe, aki - mivel nyitott házasságban élt biszexuális férjével - viszonozta az asszony érzelmeit.
AFP

Janis Joplin

Janis Joplin korában egyáltalán nem számított titoknak, hogy a végtelenül tehetséges, ám totálisan kezelhetetlen énekesnő nyitott a leszbikus kapcsolatokra is. Későbbi életrajzírója, Myra Friedman barátnőkkel folytatott legendás viszonyokról is mesél "Élve eltemetve" című kötetében, és olyan az énekesnőhöz közelálló lányokat is megszólaltatott, akik szerint Janis egyenesen "inkább volt férfi, mint nő".  A találgatások és pletykák akkor értek véget, amikor egy egykori szerető, Peggy Casertas elmondta: Janis és ő számtalanszor szeretkeztek, de nem tulajdonítottak komoly jelentőséget a dolognak: "Fiatalok voltunk, azonos hullámhosszon voltunk, és jól éreztük magunkat együtt" - fogta rövidre.
AFP

Emily Dickinson

Emily Dickinson sokak fejében visszafogott és illedelmes hölgyként él, ám ez a kép leginkább az elmúlt évszázadok szociális cenzúrájának köszönhető. Hivatalos életrajzírói és a családja minden alkalommal kikérték maguknak, amikor valaki megpengette a leszbikus húrt Dickinson életéről regélve. Amikor Rebecca Patterson, egy bátor szerző és emberjogi aktivista megírta a megírhatatlant, a következő puritán kritikát kapta: "Hazugság! Hogyan is lehetne Emily Dickinson leszbikus, mikor ő egy igazi amerikai!" És hogy miért is élt hajadonként élete végéig? A suliban tanított verzió szerint "a férfiak, akik udvaroltak neki, mind meghaltak az I. világháborúban". Ja, így mindjárt más...
wikipedia.org


Marlene Dietrich
Marlene Dietrich a femme fatale és a német "hausfrau" tökéletes ötvözete, férfiak és nők egyaránt megvadultak érte. Egy azonban soha nem adta fel a harcot. Marlene nem az egyetlen hollywoodi ikon volt, akit elcsábított Mercedes de Acosta, amerikai drámaíró és divattervezőnő: a korabeli társasági élet egyik ikonikus alakja más gyönyörű nők mellett Greta Garbóval is összegabalyodott. Dietrich tehát már életében is valódi leszbikus ikon volt, ez a státusz pedig halála után egyre csak erősödött. Híres kor- és honfitársa, Klaus Kinski 1988-ban megjelent életrajzában, a "Csak szerelemre vágyom" című kötetben részletesen írt közös, átmulatott éjszakáikról, ám kiadója tartva a botránytól kiszerkesztette a támadható sorokat. Ennek ellenére a díva egykori jóbarátja kerek-perec leírja: "Igen, Marlene Dietrich akkoriban leszbikus volt."
AFP

http://www.life.hu/legykepben/20120306-leszbikus-ledik-a-tortenelemben-eleanor-roosevelt-virginia-woolf-janis-joplin.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése