Az új év kezdetén egy különleges csillagászati esemény hívja fel magára a figyelmet: a Kvadrantidák meteorraj. Ez a meteorzápor, amely minden januárban visszatérő jelenség, az egyik legaktívabb meteorrajnak számít.

Maga az esemény

A Kvadrantidák meteorraj 2024-ben január 3-4. közötti éjszakán éri el a csúcspontját. A meteorraj az Északi Félteke égboltján lesz a legjobban látható, és az előrejelzések szerint akár óránként 110 meteor megjelenése is várható. A meteorraj forrása az 2003 EH1 aszteroida, ami egy “halott üstökös” vagy egy “szikla üstökös” lehet. A meteorzápor népszerű a világos és színes tűzgömbjeiről, amelyek nagyobb méretű anyagrészecskékből származnak és hosszabb ideig láthatóak az átlagos meteoroknál.

A meteorraj megfigyeléséhez ajánlott sötét helyet keresni, távol a városi fényektől, és kényelmesen feküdni a hátunkon, az égboltot szemlélve. A meteorok a Quadrans Muralis, egy már nem létező csillagkép irányából tűnnek fel, de ma a Boötes (Szekeres) csillagkép irányából jönnek.

Források:

Borítókép: DALL-E

  1. Time and Date: Quadrantids Meteor Shower 2024
  2. EarthSky: 2024 Quadrantid meteor shower to peak January 3-4
  3. In-The-Sky.org: Quadrantid meteor shower 2024
  4. NASA Science: Quadrantids


Nemrégen láttam hullócsillagot, de nem biztam benne, mivel az előző kérésem nem teljesült, így nem kívántam, s sajnos akkor nem jutott eszembe, akkor más javára felajánlani... Tehát az adott időszakban menjél a lelkitársadhoz, ha láttok egy hullócsillagot öleljétek át egymást, ha egy másikat engedjétek el egymást, a harmadiknál újra ölelkezzetek össze a lelkitársatokkal, s így tovább, ha képesek vagytok egész éjszaka fennmaradni, akkor akár húszszor is megerősíthetitek egymás közötti egységet...